Solforbrenning hos barn

Solforbrenning hos småbarn, spesielt babyer, kan være alvorlig fordi væskebalansen så raskt kommer i ubalanse i en liten kropp. Småbarn med solforbrenning bør derfor få rikelig med drikke.

Barnehuden tåler ikke mye sol. Beskytt derfor barna med solkrem. 

Foto: Johnér

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​For å lindre smertene kan du tulle barnet inn i våte kluter eller håndklær dyppet i kjølig vann. Dypper du klutene i en blanding av like deler vann og helmelk tilføres huden litt fett. Du kan også gi barnet et svalt bad i badekaret. Vanntemperaturen bør være ca 25-30 grader, og badet bør ikke vare lenger en 15-20 minutter. Tilsett gjerne litt olje i badevannet.

Smør de solbrente områdene gjentatte ganger med en fuktighetskrem (f.eks. Alovera lotion). Ved sterk svie virker hydrocortisonsalve lindrende. Har barnet det veldig vondt, kan du gi det en smertes tillende stikkpille (paracetamol).

Er skadene så store at det har blitt blemmer, skal disse ikke stikkes hull på bortsett fra hvis de er betente. Da stikker du med en renset nål i kanten av blemmen og klemmer pusset forsiktig ut. Ikke dra av flasset hvis huden begynner å flasse. Huden kan da lett bli flekkete etterpå.

​Lege bør kontaktes hvis barnet er kraftig solforbrent. Ved sterk blemmedannelse kan det legges på en spesialbandasje for brannskader. Er situasjonen riktig ille, må du ringe 113. Kvalme og hodepine kan følge med solforbrenning.

Rå​d for å unngå solforbrenning

Barnehuden tåler ikke mye sol og må beskyttes i størst mulig grad.

Øreflipper og nesetipp er spesielt utsatt for solforbrenning. Det beste er at barna har lette klær på, også på stranden. I syden bør de minste barna ikke være i direkte sol mellom klokken 12 og 14.

Barn under 1 år skal alltid ha noe på hodet når de oppholder seg i solen. Hvis barna ikke har klær på, bør de smøres med solfaktor 20-30 hver halvannen time når de er på stranden eller i båt (avhengig av barnets alder og hudtype)

Sjekk at solkremen inneholder filter både mot UV-A og UV-B stråler. Smør også huden etter hvert bad. Sjøen reflekterer solstrålene, barna kan derfor bli solbrente selv om de kun oppholder seg i skyggen.

​​På vinterfjellet er de ultrafiolette strålene ekstra sterke og du må smøre inn barnets ansikt med solfaktor 20- 30 annenhver time.

På nese og lepper kan du bruke sinksalve som lager et ugjennomtrengelig filter for solstrålene. Husk at de ultrafiolette strålene tar kraftig selv i lett overskyet vær.

En kraftig solforbrenning eller gjentatte solforbrenninger i barneårene, øker risikoen for å utvikle hudkreft som voksen.​​