Klemming av fingre

​​​Hvis fingertuppen (neglen) er klemt uten at det har blitt åpent sår, kan du skylle fingeren i kaldt vann. Det beste er å holde fingeren loddrett med fingertuppen opp under vannstrålen, samtidig som du klemmer neglen mellom tommelen og pekefingeren.

Kontakt alltid lege ved mistanke om brudd i fingeren.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​Det lindrer smerten, samtidig som den innvendige blødningen vanligvis vil stoppe i løpet av 5-10 minutter, og neglen er reddet.

Blodansamling under neglen kan være smertefullt. For å redusere trykket under neglen kan du stikke hull i neglen rett over blodansamlingen slik at blodet kan renne ut.

Bruk enden av en binders eller hodet på en knappenål. Den enden som skal brukes til å stikke hull med, må være glødende når dette gjøres.

Hold den over en flamme fra en lighter eller et stearinlys. Hvis du synes dette er vanskelig å utføre selv, kan du kontakte lege.

Kontakt alltid lege ved mistanke om brudd i fingeren. En avkappet finger kan ofte syes på plass. Ta derfor alltid fingerdelen med til legen så raskt som mulig etter skaden.

For at den avkappede delen skal ta minst mulig skade, bør den oppbevares i en ren plastpose eller pakkes inn i gasbind eller et annet rent tøystykk​e.