Hjerte- og lungeredning (HLR)

Det er viktig å kunne bidra med umiddelbar hjelp når noen blir akutt syke eller rammet av en ulykke. Det vil alltid ta noe tid før de profesjonelle er på plass.

Hjerte- og livredning
Foto: Mostphotos

​​​​​​​​​​​​​Det er viktig at du kan iverksette livreddende tiltak så tidlig som mulig. Der og da er du det viktigste leddet i kjeden som redder liv. 

Forkortelsen BLÅS er en viktig huskeregel. Det står for

  • Bevissthet
  • Luftveier
  • Åndedrett
  • Sirkulasjon

Du må sjekke om personen er ved bevissthet, har frie luftveier, puster og om personen har større pågående blødninger.

Hvis noen av disse funksjonene er truet, må du sette i gang nødvendige tiltak og tilkalle hjelp umiddelbart.

Riktig førstehjelp av en bevisstløs person er avgjørende for utfallet

Ved plutselig hjertestans vil hjerte-lungeredning med god kvalitet minst doble sjansen for at den som rammes kan overleve.

Ved kritiske situasjoner skal du raskest mulig ringe 113. Telefonsamtalen din vil bli koblet til nærmeste nødsentral og du vil raskt oppnå kontakt med helsepersonell. Ringer du fra en fasttelefon kan de raskt lokalisere hvor du er, ringer du fra mobil, må du opplyse om hvor du og den skadde/syke er.

De som svarer telefonen har lang erfaring innen akuttmedisin og vil veilede deg for at du skal kunne gi best mulig hjelp.

Hjerte- og lungeredning til voksne

​Når hjertestans inntreffer er det avgjørende å starte hjerte-lungeredning med en gang. Hvert minutt teller, og sjansen for å overleve synker dramatisk for dem som ikke får hjelp.

Det kan hende at noen du kjenner eller nær familie får hjertestans. Det er derfor viktig at du vet hva du skal gjøre om det verst tenkelige skulle skje.

Det er tungt å utføre hjerte- og lungeredning. For å tilstrebe best mulig kvalitet, bør dere bytte på å komprimere hvert tredje minutt dersom dere er flere tilstede. Pass på å bytte slik at en tar over når den andre blåser inn, på den måten unngår dere stopp i redningen. 

Dersom det er smittefare eller andre grunner til at du ikke er villig til å utføre innblåsninger, anbefales det å gi brystkompresjoner til hjelpen kommer frem. Men du bør etterstrebe at hjerte- og lungeredning blir utført med innblåsninger. 

Det er viktig å holde kontakten med 113 helt frem til hjelpen kommer. Du vil få råd og veiledning underveis.

Plakat for hjerte-lungeredning med hjertestarterPlakat: © Norsk Resuscitasjonsråd. Klikk på bilde for større versjon hos ww.nrr.org

Hjerte- og lungeredning til barn

Når det oppstår hjertestans hos barn skyldes det som oftest drukning,​ eller at de har satt noe i halsen. Ved hjertestans hos barn skal du derfor starte med fem innblåsninger, før du fortsetter med 30 brystkompresjoner og to innblåsninger på vanlig måte. 

Hvis du er alene anbefales det at du utfører hjerte- og lungeredning i ett minutt før du bruker tid på å tilkalle hjelp​.

Plakat med instruksjoner for hjerte-lugeredning til barnPlakat: © Norsk Resuscitasjonsråd. Klikk på bilde for større versjon hos ww.nrr.org