Heteslag, solstikk og overoppheting

Faren for heteslag er størst på varme sommerdager med høy luftfuktighet. Under langkjøring på soldager blir det fort varmt i bilen. Stopp derfor hver eller annenhver time for å få litt avkjøling.

Barn kan miste mye væske på varme dager.
Foto: Johnér Bildbyrå AB

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Gå aldri fra barnet i bilen på en varm sommerdag og sett aldri barnevognen ​​fra deg i solen. Kle barnet etter værforholdene.

Små barn svetter lite, men kan likevel miste mye væske. Hos små barn fordamper mest væske fra hodet og gjennom pusten. Dette skjer både når de er i aktivitet, og ved varme og overoppheting.

​​Fordi barn har små kropper kan selv et lite væsketap gi barnet store plager. Overoppheting kan forebygges ved at barnet får et fuktig lommetørkle på hodet.

Ved heteslag er barnet varmt, svett og rødt i ansiktet. Uklarhet og senere bevisstløshet er vanlig. Rask avkjøling med kaldt vann er viktig. Bær barnet i skyggen og legg det på et vått håndkle. Vri kaldt vann over barnet med et annet håndkle og legg det i stabilt sidele​​ie.

Ytterligere avkjøling kan skje ved at en holder luften rundt barnet i bevegelse, f.eks. vifter et tøystykke eller en avis over barnet. Det er viktig å gi barnet noe å drikke hvis det ikke er bevisstløst. Barnet kan også få iskrem, det vil være med på å avkjøle kroppen.

Transporter barnet til sykehus raskest mulig.

​​