Forstuing, brudd, skrubbsår og kutt hos barn

Små barn er aktive og skader skjer. Her får du råd ved forstuing, brudd, skrubbsår, rifter og kutt.

Skrubbsår og plaster på kneet
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Forstuing

  • ​Hev den skadede legemsdelen og hold den i ro. Legg en ganske stram støttebandasje på raskest mulig.

  • Utenpå dette kan du legge noe som kjøler, for eksempel en ispose, snø, kaldt vann, en pose frosne grønnsaker fra fryseren eller lignende.

  • Legg et fuktet håndkle mellom isposen og huden for å unngå forfrysninger​.

Nedkjølingen bør vare i en halv time og gjentas ved økende hevelse og smerte.

Se etter at det ikke huden blir hvit, slik at det oppstår frostskader. Ikke legg støttebandasjen så stramt at den hindrer blodsirkulasjonen. Huden nedenfor bandasjen hovner da opp og blir rød og blå, i verste fall kald, samtidig som det gjør vondt.

Barnet bør ikke ha på støttebandasjen om natten. Kontakt lege ved kraftig forstuing og ved mistanke om brist eller brudd. Hvis det er fare for at det er brudd i nakken eller ryggsøylen, ring 113.

Brudd

​Ved brudd eller mistanke om brudd skal det skadede stedet holdes i ro og lege kontaktes. Ved fare for brudd i nakken eller ryggsøylen ring 113.

  • Hvis det er fare for at det er brudd i nakken eller ryggsøylen, ring 113 og la barnet bli liggende i ro til ambulansen kommer. Legg eventuelt noen varmeplagg over barnet så det ikke fryser. Det viktigste er å sørge for at bruddstedet holdes rolig, for å unngå smerte og forverrelse av skaden. 

  • Har barnet brukket håndleddet eller armen, kan armen legges i fatle før du tar med barnet til lege eller legevakt.

  • Er benet brukket, kan du eventuelt lage en enkel spjelk ved å legg en trepinne eller ​hardt sammenrullede aviser på hver side av bruddstedet og bandasjer rundt.​

Dype sår og kutt

​Mindre blødninger stanser du ved å trykke inn mot såret i 5-10 minutter. Bruk helst et rent tøystykke mellom hånden og såret.

Sår som spriker, klemmer du sammen før du setter plaster på tvers av såret.

Åpne sår som er over 1-2 cm lange, og som spriker 3-4 mm, bør behandles av lege. Vær oppmerksom på at kutt i ansiktet og på halsen ofte er dypere enn det i første omgang kan se ut til. Ta kontakt med lege hvis du er i tvil.

Store sår som må behandles av lege, behøver du ikke å rense hvis barnet kommer til lege raskt. Bare dekk til såret med en ren bandasje, og stans eller begrens eventuell blødning ved å trykke mot såret.

Skrubbsår og rifter

  • ​Vask hendene før du behandler et sår.
  • Vask såret og huden omkring i rennende vann eller sårvann. Er det rusk og skitt i såret kan det være nødvendig å bruke såpevann, for eksempel mildt grønnsåpevann (ren grønnsåpe uten salmiakk).
  • Bruk gjerne hånddusjen og et rent, fuktet tøystykke for å få renset såret (klut, lommetørkle, kompress, gasbind eller lignende) .

Små sår gror best uten plaster, men hvis det er fare for at det skal komme skitt i såret kan du sette på plaster eller bandasje. Til større sår kan du bruke en kompress innsatt med sårsalve.

Bitt

​Bitt eller kloreskader av hund, katt, smågnagere eller andre dyr kan føre til infeksjoner og stivkrampe. Rens derfor såret nøye snarest mulig.

Spør lege om eventuell videre behandling og ny vaksinasjon mot stivkrampe. Bitt av barn behandles etter samme retningslinjer som bitt av dyr.