Forfrysning og frostskader

Du kan behandle en overfladisk frostskade selv, men dype frostskader må behandles på sykehus.

Små barn kan bli nedkjølt når de blir dratt i pulk.

​Pulk bør ikke brukes når det er kaldere enn 10 minusgrader. 

Foto: Johnér Bildbyrå AB

Frostskader kan oppstå allerede ved temperaturer rundt 0°C. Kombinasjonen av moderat kulde, fuktighet og vind kan være farligere enn streng kulde og vindstille.

Vi skiller mellom to typer forfrysning:

  • overfladisk forfrysning, hvor bare overhuden er skadet
  • dyp forfrysning, hvor skaden går ned i under hud og muskelvev

Fingre, tær, ører, nese og kinn er mest utsatt for forfrysning.

Overfladisk frostskade

​​Først merkes en prikkende og stikkende følelse i huden, deretter moderate ​smerter. Senere dannes hvite flekker i huden. Kulde- og ubehagsfølelsen opphører og blir fulgt av en behagelig varmefølelse.

Overfladisk forfrysning skal behandles på stedet snarest mulig. Ikke gni frossen hud. Det beste er å varme opp det forfrosne partiet mot hud med normal temperatur, f.eks. i armhulen, håndflaten eller mot magen eller brystet. Be barnet om å bevege seg. Når huden har fått normal farge, følelse og konsi stens, kan du avslutte behandlingen.

Etter opptiningen må den skadede huden beskyttes mot ny kuldepåvirkning. 

Dyp frostskade

​​​Den forfrosne delen er hard, og barnet kjenner ingen smerter. Huden kan ikke beveges fram og tilbake. 

Pakk godt rundt det skadede partiet så ikke forfrysningen brer seg, og søk ly mot vær og vind. Gi barnet noe varmt å drikke. Beskytt det forfrosne partiet mot slag, støt eller trykk og få barnet i hus så raskt som mulig.

Dyp forfrysning skal behandles på sykehus. Hvis det er umulig, kan skaden behandles i et oppvarmet rom som beskrevet under overfladisk forfrysning.

Hud som har vært utsatt for frostskade, er alltid mer utsatt for ny forfrysning. Dette hudområdet bør derfor senere beskyttes ekstra godt i kaldt vær. Bruk kuldekrem (vannfri, fet salve) i ansiktet 1-2 timer før barnet går ut i kulden.

For å forebygge forfrysninger i ansiktet, bør vi unngå ansiktsvask med såpe om morgenen og smøre barnets ansikt med et tykt lag kuldekrem før det skal ut på kalde vinterdager. Tørk kremen av når barnet kommer inn. På kalde og blåsende dager bør barna holde seg inne.​

Barn og nedkjøling

​​​Ved begynnende nedkjøling får barnet kulderystelser og nedsatt bevissthet, som merkes ved at barnet ikke svarer når vi snakker til det. Hvis barnet er blitt nedkjølt, er det viktig å få det inn i varmen så raskt som mulig.

Varm opp barnet mot huden din. Kle av barnet og hold det inntil din egen, nakne kropp samtidig som du surrer et ullteppe eller liknende rundt dere begge. Gi varm, sukkerholdig drikke.