Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Brannskader

Avkjøl brannskader under rennende vann i minst 20 minutter. Du kan også bruke et kar med vann, eller en svamp. Våte håndklær varmes opp av huden og bør ikke brukes.

Pass på fingrene når du baker

​Mange, store som små, brenner seg på varme stekeovnsdører og kokeplater.

Foto: Johnér

I overflatiske brannskader er bare de øverste hudlagene skadet. De dypere hudlagene er ikke rammet. Dette betyr at huden kan leges helt eller nesten uten arr. Det betyr også at tilhelingen skjer raskere. Behandlingen av overflatiske brannskader er annerledes og enklere enn av dype. Overflatiske brannskader deles inn i:

  • Epidermal brannskade (som mild solbrenthet). Disse påvirker kun det aller øverste laget av huden, kalt epidermis
  • Delhudsskade. Disse strekker seg inn i andre lag av huden som kalles lærhuden, dermis. Når dette hudlaget skades, dannes det ofte blemmer.

Utsatte grupper

Det er svært vanlig at barn ved uhell får brannskader. Mange barn skades av kokende vann fra kjeler og panner, svært varm drikke som kaffe og te, samt varme overflater som strykejern, ovnsdører og kokeplater. Det er viktig å holde et øye med barn på kjøkkenet, spesielt når du lager mat.

Eldre mennesker skader seg oftere på badet, for eksempel fordi de trår i badekaret når vannet er for varmt. Eldre mennesker kan ha nedsatt smertesans og merker derfor ikke varmen godt nok.

2. gradsforbrenning med blemmer på rygg. Foto: Istockphoto

Symptomer på brannskader

Mindre brannskader er lyse rosa eller røde, og kan gi blemmer. Du kan trenge smertestillende for å lindre smerten. Brannskadet hud hovner lett opp, og den kan lett ta skade ved gnissing og trykk. Ved delhudsskade, vil du få blemmer i løpet av få timer. Blemmer er blærer i huden fylt med en klar væske.

Det er ikke alltid lett å fange opp en dyp brannskade. Da kan nervene være skadet og brannskaden gir overraskende lite smerter. Huden kan da være hvitaktig som voks. En dyp brannskade er mer sannsynlig hvis du har blitt brent av noe veldig varmt, for eksempel glødende jern eller kokende olje.

Hva bør du gjøre?

Hvis brannskaden er liten, med for eksempel bare et par små blemmer, kan du behandle den hjemme. Hvis det blemmefylte området er større enn fem centimeter, eller går hele veien rundt en finger, tå, arm eller bein bør du oppsøke lege straks. Brannskaden må renses og bandasjeres godt. Den lokale legevakten vil kunne hjelpe.

Oppsøk alltid lege hvis barnet ditt har en dyp eller stor brannskade eller hvis ansikt, hender, føtter eller kjønnsorganer er rammet. Barn under to år bør tas til lege med mindre skadene er helt minimale.

På apoteket vil du få hjelp til å velge en passende bandasje. På legevakten vil du få hjelp med vurdering, rensing og bandasjering.

Her en noen førstehjelpstips som kan begrense brannskader:

  • Avkjøl det brente området øyeblikkelig ved å holde det under rennende vann i opp til 20 minutter. Du kan også bruke et kar med vann eller en svamp. Våte håndklær fungerer dårligere fordi huden varmer dem opp. Vannet bør være kjølig, men ikke for kaldt. Barn skal ikke kjøles med annet enn lunkent vann. Bruk ikke is. Is kan skade huden ytterligere.

  • Hold det forbrente området høyt hevet for å unngå at det hovner opp.

  • Ta av smykker, ringer og klokker som sitter i nærheten av det skadede området.

  • Ta klær av det brente området når det er avkjølt. Dra imidlertid ikke av klær som sitter fast i huden.

  • Hvis du må til legen, dekk til brannskaden før du reiser. Tynn plastfolie kan legges rett på brannskadet hud og festes med plaster. Ikke bruk noe som kleber eller loer på brannskaden. Ikke smør på fett, krem eller olje.

  • Smertestillende som paracetamol og ibuprofen kan lindre smerten.

  • Ikke lag hull på blemmer hjemme før de sprekker av seg selv. Dette kan åpne huden for bakterier.

  • Stivkrampesprøyte kan være nødvendig dersom det er lenge siden du fikk det.

Hvordan går det videre?

De fleste overflatiske brannskader gror i løpet av to-tre uker. Førstegradsforbrenninger tilheler i løpet av to-tre dager uten videre behandling. Overflatiske skader gir vanligvis ikke arr selv om du har blemmer. 

Hvis hudoverflaten brytes og det dannes brannsår, øker faren for at bakterier lager en infeksjon. Dette kan føre til at såret ikke leges eller at du føler deg syk og får feber. Da må du oppsøke lege eller sykepleier for å få brannskaden renset. 

Det er viktig å holde såret rent og tildekket. ​Tynn og hårløs hud på innsiden av ben og armer tilheler saktere enn hårdekket og tykkere hud, for eksempel i hodebunn.