Sex etter fødselen

En fødsel behøver ikke å påvirke seksuallivet, men for noen kan aktiviteten og lysten endres på grunn av trøtthet og en forstyrret døgnrytme.

Lysten på sex for et par etter fødselen kan være mindre
Foto: Johnér

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​For kvinnen kan skjeden føles vid, tørr og øm etter fødselen. Av hensyn til infeksjonsfare, kan det være klokt å vente med å ha vaginalt samleie til blødningene etter fødselen har stoppet. 

Det anbefales at dere bruker kondom så lenge blødningen pågår eller de seks første ukene etter fødsel.​ Dette gjelder også for kvinner som har sex med kvinner (eks. dersom sex leketøy brukes).

Du kan bli gravid før du får tilbake menstruasjonen

Hvis du ammer, får du som regel ikke normal menstruasjon før ammeperioden er slutt. Husk at eggløsning skjer før den første menstruasjonen kommer tilbake, slik at du kan bli gravid uten å ha fått den første blødningen etter svangerskapet. Jordmødre og leger kan tilby etterfødselssamtaler med prevensjonsveiledning.

Glidemiddel ved tørr skjede

Dersom skjeden føles tørr i forbindelse med samleie, noe som er svært vanlig og særlig dersom man ammer, kan det være en idé å bruke glidemiddel. Ved bruk av kondom må glidemiddelet være vann- eller silikonbasert – oljebasert glidemiddel kan ødelegge kondomet.

Mange kvinner føler at amming forsterker deres kvinnelighet og seksualitet. Noen opplever et seksuelt overskudd og har et godt samliv i denne tiden. 

Gode prevensjonsalternativer

Langtidsvirkende prevensjon, som hormonspiral og p-stav, regnes som den prevensjonsmetode som gir høyest sikkerhet mot graviditet og foretrekkes av mange kvinner. Kobberspiral er et godt alternativ for de som ikke ønsker å utsettes for hormoner.  

P-sprøyte gir god sikkerhet, men har kortere virkning. Kondom kan benyttes, men gir lavest sikkerhet mot graviditet. Kondom anbefales de første seks uker etter fødsel for å forebygge infeksjon. Kondom beskytter deg for seksuelt overførbare sykdommer. 

Lege, jordmor eller helsesykepleier kan gi deg informasjon om prevensjonsmidler. Helsesykepleier og jordmødre har mulighet til å skrive ut samtlige prevensjonsmidler til alle kvinner over 16 år. De som har fått opplæring i dette kan i tillegg sette inn p-stav og spiral.

Amming og p-piller

Helsepersonell har tradisjonelt vært tilbakeholdne med å anbefale enkelte p-piller (kombinasjonspreparater) til ammende mødre, fordi østrogener kan redusere melkeproduksjonen og endre sammensetningen av melken, i tillegg til at små mengder steroid går over i morsmelk.

For å hindre eventuelle effekter på det nyfødte barnet, er det anbefalt å vente 6 uker etter fødsel eller keisersnitt før man begynner med p-piller.

Amming og minipiller

Minipiller (gestagenpreparater) anbefales ikke som førstevalg dersom kvinner som ammer trenger eller ønsker hormonell prevensjon. Årsaken er risikoen for brukerfeil fordi minipiller må tas på samme tidspunkt hver dag. Det er kun noen timers «slingringsmonn», noe som ofte passer dårlig med en ustabil døgnrytme hos det nyfødte barnet og moren.

For å hindre eventuelle effekter på det nyfødte barnet, er det anbefalt å vente 6 uker etter fødsel eller keisersnitt før man begynner med minipiller.