Den første tiden rett etter fødselen

De fleste kvinner opplever noen kroppslige og følelsesmessige plager, selv etter en normal fødsel. Hvis du er bekymret, bør du ta kontakt med helsesøster eller fastlegen.

Bilde av ei mor som ammer et barn
Foto: Johnér Bildbyrå AB

Etter fødselen

På barselavdelingen får dere en konkret plan for de første dagene etter fødselen. Planen omfatter det som er viktigst i denne tiden:

  • amming og sovestilling
  • mors og barnets helse
  • stell av det nyfødte barnet
  • kosthold, hvile, hygiene og søvn

Før hjemreise er det tid for en ny samtale. Den inneholder, i tillegg til punktene over:

  • hvor dere kan henvende dere ved behov for hjelp

  • hjemmebesøk
  • timeavtale hos fastlege eller sykehus for ekstra oppfølging

Oppholdet på barselavdelingen

Barseltiden varierer fra sykehus til sykehus. Målet er uansett at mor, partner og barn skal få være mest mulig sammen. Er barnet friskt, er det alltid hos sine foreldre. 

Det er vanlig at mor og barn er sammen fra ett til tre døgn på barselavdelingen etter fødselen. Er barnet født med keisersnitt, er det vanlig å bli noe lenger.

Etter en medisinsk vurdering er det mulig å reise hjem bare timer etter fødselen hvis du ønsker det. Flere kommuner tilbyr hjemmebesøk av jordmor 1-3 dager etter hjemkomst.

Vanlige plager etter fødselen

Det er vanlig med noen fysiske og emosjonelle plager selv etter en normal fødsel. De fleste går over av seg selv. Vanlige plager er:

Etterrier

Kjennes som smertefulle kramper i livmoren, kanskje spesielt under amming. Etterrier er ikke farlig.

Blødning fra skjeden

Blødning fra skjeden er vanlig etter fødselen som følge av såret inne i livmoren. Blødningen kan variere i farge og mengde. De første døgnene er det ofte som en kraftig menstruasjon. Senere blir den brun og til slutt rosa/hvit.

Blødningene kan vare i opptil seks uker etter fødselen.

Illeluktende blødning kombinert med smerter og feber kan være tegn på infeksjon. Da bør helsepersonell kontaktes så fort som mulig.

Svie ved tissing

Urinblæren har vært under trykk fra livmoren gjennom svangerskapet, og dette kan gjør det vanskeligere å tisse. Det kan også svi, spesielt dersom man har små sår og sting, men dette er normalt og vil gå over av seg selv.

Ubehag rundt skjede- og endetarmsåpning

Det er normalt at hud og vev i underlivet brister under fødsel. Noen må sys med en tråd kroppen selv absorberer. Det er også normalt å kjenne seg sår og hoven nedentil. Det går raskt over.

Det kan hjelpe å dusje seg etter toalettbesøk med rent vann.

Forstoppelse

Mange gruer seg til å gå på do etter fødselen, spesielt dersom fødselen har medført rifter. Drikk mye, spis fiberrikt, vær i bevegelse og ta deg god tid når du skal på toalettet.

Stemningsleie

Det er vanlig å føle seg sliten etter fødselen og lykken over barnet kan la vente på seg. Hormonforandringer spiller også inn. Det er vanlig å bli emosjonell og kjenne at følelsene svinger. Å gråte mer enn normalt er også vanlig.

Bruk helsetjenesten

Underveis i svangerskapet og etter fødselen vil du få tett oppfølging fra blant annet jordmor.

Er du urolig, usikker eller har spørsmål, enten på barselavdelingen eller når du kommer hjem, ta kontakt med jordmor eller fastlegen.