Gruppe B streptokokkinfeksjon hos nyfødte

Hvis du som gravid er bærer av en bakterie kalt gruppe B streptokokker, kan barnet ditt bli smittet av denne bakterien under fødselen. Bakterieinfeksjonen kan gjøre en nyfødt baby alvorlig syk, og må derfor behandles raskt.

Bilde som illustrerer baby med gruppe B streptokokkinfeksjon
Foto: Johnér

​​​​​Gruppe B streptokokker, også kalt GBS kan leve i skjeden uten å forårsake sykdom. Hvis disse bakteriene smitter fra mor til barn under fødsel kan de derimot forårsake alvorlig sykdom, inkludert blodforgiftning (sepsis), lungebetennelse​, og hjernehinnebetennelse (meningitt).  Det er likevel ganske sjelden det skjer.

Det er to hovedtyper av gruppe B-streptokokk infeksjon hos babyer. Hvis en baby får GBS-infeksjon i de første sju dagene av livet, heter det tidlig innsettende infeksjon. Man tror smitten skjer når babyen passerer gjennom fødselskanalen. Tidlig innsettende GBS-infeksjon hos nyfødte kan forebygges ved at mor får antibiotika under fødselen.

Hvis en baby får GBS-smitte mellom syv dager til to måneder etter fødselen, heter det “sent innsettende” infeksjon. Legene er ikke sikre på hvordan dette skjer. Å gi den fødende antibiotika hindrer ikke sene utbrudd av infeksjoner.

Denne informasjonen handler om forebygging og behandling av GBS- infeksjon hos babyer i første leveuke (tidlig debut infeksjoner).

Risikofaktorer ved gruppe B streptokokkinfeksjon

Det finnes risikofaktorer, dvs. forhold som øker sannsynligheten for at barnet vil få en tidlig GBS-infeksjon. Dersom du har noen av disse risikofaktorene betyr ikke det at ditt barn definitivt vil få en infeksjon. Babyen din er mer disponert for å få tidlig infeksjon av gruppe B streptokokker dersom:

Symptomer på gruppe B streptokokkinfeksjon

De fleste babyer som får tidlig innsettende infeksjon blir syke i løpet av de første timene etter fødsel. Noen tegn og symptomer på tidlig infeksjon hos nyfødte barn er

 • rask pust eller pustevansker (ofte det første symptomet)

 • gryntelyder

 • feber, eller lav temperatur (mindre enn 35,5 °C)

 • vanskeligheter med mating eller manglende matlyst

 • dårlig muskeltonus, slapp, og vanskelig å vekke

 • lavt blodtrykk og/eller lavt blodsukker

 • gul hud eller øyne (gulsott) i de første 48 timene av livet

 • marmorert utseende hud

Sene infeksjoner oppstår mellom syv dager til to måneder etter fødselen, men de fleste babyer blir syke i den første måneden.

Noen tegn og symptomer på sen infeksjon hos nyfødte barn er

 • høy temperatur

 • dårlig muskeltonus, slapp og vanskelig å vekke

 • manglende interesse for amming/mat

 • rask pust

 • irritabilitet

Det er svært viktig at du får medisinsk hjelp umiddelbart dersom du tror at barnet er sykt. GBS-infeksjon er alvorlig, og barnet kan raskt bli veldig syk.

Forebygging av gruppe B-streptokokker hos nyfødte

I Norge tilbys kvinner som har risiko for å overføre gruppe B streptokokker til sine babyer antibiotika som intravenøs behandling under fødselen dersom man oppfyller risikokriteriene.

Antibiotika er stoffer som dreper bakterier. Så målet for denne behandlingen er å hindre at GBS overføres fra deg til barnet ditt. Du kan i samråd med din lege vurdere behandling med antibiotika for å hindre at GBS-infeksjon overføres til barnet dersom:

 • gruppe B streptokokker er funnet i urinen din i løpet av svangerskapet

 • gruppe B streptokokker har blitt funnet på vattpinner hentet fra vagina og/eller endetarmen evt. tatt for en annen grunn

 • du har fått en baby med en GBS-infeksjon før

Du kan også bli tilbudt behandling med antibiotika hvis det er en høy risiko for at du vil overføre GBS til babyen din. For eksempel:

 • hvis du har feber under fødsel

 • du går i fødsel før slutten av 37. svangerskapsuke

 • vannet går mer enn 18 timer før du føder

Det finnes en test for å se om du er bærer av gruppe B streptokokker. Legen din bruker en liten vattpinne for å ta en prøve fra vagina. Dette kan avdekke om du er bærer av GBS. Testen er likevel ikke 100 % sikker. Du kan altså ha en negativ test, men likevel være bærer av bakterien. Folkehelseinstituttet, som rådgir norske myndigheter i helsespørsmål, mener det ikke er finnes nok kunnskap om testen til at den skal brukes rutinemessig. Du kan likevel spørre legen din om testen hvis du er bekymret for at du er bærer av GBS.

Testen tas vanligvis mellom 35–37 uke av svangerskapet.

GBS-infeksjon hos barnet

Babyer som er utsatt for å få en GBS-infeksjon kan gis antibiotika med en gang de er født, for å forebygge infeksjon. Spesialister er likevel ikke alltid enige i at alle babyer som har en infeksjonsrisiko bør få antibiotikabehandling. Hvis barnet ditt er i fin form, uten tegn på infeksjon, vil det sannsynligvis ikke trenge behandling.

Hvis legen derimot mener at barnet ditt har høy risiko for å få en infeksjon, kan barnet tilbys antibiotika. Det kan f. eks være svært aktuelt hvis du har hatt en baby tidligere som fikk GBS-infeksjon. Noen studier har sett på om det er bedre å gi alle barn antibiotika så snart de er født, eller bare behandle de som har symptomer på en infeksjon evt. tester positivt på GBS. Studiene fant at behandling av alle babyer ikke reduserte antall barn som utviklet infeksjon.

Behandling av gruppe B-streptokokker hos nyfødte

Hvis barnet er sykt, bør du søke medisinsk hjelp umiddelbart. Babyer med en GBS-infeksjon må behandles raskt med antibiotika. Leger er stort sett enige om at antibiotika er den beste måten å behandle GBS-infeksjoner på.

Antibiotika er stoffer som dreper bakterier. Antibiotikaen gis til barnet ditt som drypp (intravenøs infusjon). De typer antibiotika legene hovedsakelig bruker til å behandle barn med GBS-infeksjon er: ampicillin og gentamicin. Antibiotika kan ha bivirkninger, men disse er vanligvis milde. Barnet kan få urolig mage, diaré eller utslett. Noen babyer kan ha alvorlige reaksjoner på antibiotika, som for eksempel kramper, men det er sjelden.

Prognose

Rask behandling gir de beste forutsetninger for å bli helt bra. De fleste babyer behandlet for tidlig innsettende GBS-infeksjon blir helt friske, men noen babyer dør. 1 av 10 babyer diagnostisert med gruppe B streptokokker i Storbritannia og Irland dør. Nyfødte som får hjernehinnebetennelse av GBS-infeksjon vil kunne få varige nerveskader. De kan få problemer både med hørsel, syn eller krampeanfall. Omtrent halvparten som får hjernehinnebetennelse etter en GBS-infeksjon vil kunne få varige nerveskader.