Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Amming

Morsmelk er den beste maten for spedbarnet. Det anbefales at spedbarn får morsmelk som eneste næring de første seks levemånedene. Ammingen bør opprettholdes gjennom hele det første leveåret - gjerne lenger dersom mor og barn ønsker det.

Morsmelk er best for babyen.
Foto: iStockphoto

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Dersom amming ikke er mulig, eller det er behov for annen melk i tillegg til morsmelk, bør morsmelkserstatning brukes frem til 12 måneders alder.

Morsmelkens sammensetning og mengde er tilpasset barnets behov. I tillegg til å dekke barnets næringsbehov, inneholder morsmelken en rekke stoffer som blant annet beskytter barnet mot infeksjoner.​

Sammensetningen av morsmelk kan variere noe fra kvinne til kvinne, men morsmelken gir nok energi og næringsstoffer til barnet (unntatt vitamin D) frem til seks måneders alder. Et spedbarn kan drikke mye morsmelk, over en liter per døgn, men dette varierer både fra spedbarn til spedbarn og i løpet av spedbarnsperioden.​​

Når amming ikke fungerer

Når ammingen ikke fungerer eller melken ikke strekker til, føles det for mange som et nederlag og noen kan også føle seg mislykket i morsrollen. I stedet for å plage deg selv med følelsen av å ikke strekke til kan du trøste deg med at du gjorde hva du kunne.

Uansett hva som er årsaken til at ammingen ikke fungerer, så er det viktig å huske at:

  • å være en god mor er ikke det samme som å være en ammende mor
  • å være en god mor har mange flere kvaliteter enn bare det å produsere melk
  • å gi et barn kjærlighet og varme er uavhengig av dine ammemuligheter

Se Ammehjelpen (eksternt nettst​ed)

Mors fordeler ved å amme

Amming har en rekke fordeler for mor:

Maten er alltid klar. Morsmelken er alltid passe temperert og klar til servering, også i sene nattetimer.

Du går raskere ned i vekt etter fødselen (uten å slanke deg), og de hormonene som skilles ut under ammingen hjelper livmoren til å trekke seg sammen til normal størrelse.

Morsmelk er lettvint, hygienisk og krever ingen koking av flasker eller smokker.

Morsmelk er praktisk både hjemme og borte, og det er enkelt å reise med et brystbarn.

Sammenlignet med hva morsmelkerstatning koster, er det billig å amme, selv med den ekstra maten du trenger i ammeperioden.

Dersom du fullammer (ikke gir barnet annet enn morsmelk med tillegg av tran eller vitaminer), der barnet får bryst så ofte det ønsker og du ammer om natten, vil dette for de aller fleste forhindre at menstruasjonen kommer tilbake de første seks månedene etter fødselen.

Barnets fordeler ved å få morsmelk

​Også for barnet er det en rekke fordeler ved amming:

Morsmelken inneholder immunstoffer som beskytter mot infeksjoner forårsaket av bakterier og virus. Undersøkelser har vist at amming beskytter mot diaré, mellomørebetennelse og luftveisinfeksjoner, og er forbundet med kortere sykdomsforløp. Det er vist at morsmelk beskytter mot infeksjoner også flere år etter ammeperioden. Det er videre nylig vist at morsmelkernærte barn har redusert risiko for overvekt og enkelte sykdommer senere i livet.

Det er holdepunkter for at noen av stoffene i morsmelken har positiv effekt på utviklingen av barnets hjerne og nervesystem. Det er mulig at dette skyldes morsmelkens innhold av omega-3 fettsyrer.

Hormoner og andre stoffe​r i morsmelken letter fordøyelsen og omsetningen av næringsstoffer, og fremmer modning av tarmen.

Morsmelk er lett fordøyelig og gir ikke barnet forstoppelse.

Utvikling av matvareallergi og atopisk eksem kan kanskje utsettes dersom barnet bare får morsmelk i de første fire til seks månedene.

Amming gir god kontakt og nærhet mellom mor og barn.

Morsmelkens smak vil i noen grad påvirkes av hva mor spiser. Det er vist at spedbarn som ammes lettere aksepterer nye matvarer enn spedbarn som har fått morsmelkerstatning, som gir en mer begrenset smaksopplevelse.

Hvor ofte skal barnet ammes?

Barnet bør selv få bestemme når det skal ammes.Enkelte barn kommer ganske raskt inn i en rytme, mens andre varierer veldig. Begge deler er like normalt.

Jo oftere du ammer, desto mer melk produserer du.

Har du et rolig barn som etterspør brystet lite, bør vektoppgangen sjekkes.

Ikke alle nyfødte gir uttrykk for at de er sultne. Noen barn trenger svært mange måltider i starten, de kan gli over i hverandre og bli «ammeepisoder» mer enn adskilte måltider.

Åtte til tolv måltider eller mer i døgnet er ikke uvanlig de første ukene. Deretter avtar antall måltider langsomt, med store individuelle variasjoner.

De fleste brystbarn vil trenge nattmåltider i lengre tid, særlig de første 6 månedene.

Hvis du må være borte fra barnet i en kort periode, er det fint å pumpe ut morsmelk omtrent på det tidspunktet barnet pleier spise, slik at melkeproduksjonen opprettholdes og du ikke får melkespreng.

Hvis barnet oppfører seg som om det trenger mer mat (er urolig ved måltidet, våkner kort tid etter forrige måltid eller er ekstra glupsk ved måltidet), bør du amme oftere slik at melkeproduksjonen øker. Ettersom barnet vokser, kan slike «økedager» inntreffe med jevne mellomrom, og på denne måten tilpasser du deg til ditt stadig voksende barn.

Oppbevaring av morsmelk

​Mange kvinner produserer i perioder mer melk enn det barnet hennes greier å spise. Hvis dette gjelder deg, kan denne melken pumpes ut og fryses. Senere kan melken brukes hvis du skal være borte fra barnet i en kort periode, eller du trenger den i grøt eller middagsmat.  

Utpumpet melk avkjøles umiddelbart under rennende kaldt vann. Fersk morsmelk kan lagres inntil 3-5 dager i kjøleskap. Morsmelk kan dypfryses, helst i porsjonspakninger, ved –18 °C.

Nypumpet melk avkjøles i kjøleskap og kan deretter fryses direkte oppå annen frosset morsmelk for å samle opp en porsjon.

Dypfryst morsmelk holder seg i minst seks måneder i dypfryser. Merk pakningen med dato.

Opptint morsmelk holder seg i inntil ett døgn i kjøleskap, og må ikke fryses igjen.

Opptining av melk bør skje i kjøleskap. Smak på melken før du gir den til barnet hvis du er i tvil om ferskheten.

Før servering varmes morsmelken forsiktig opp i vannbad ved maksimum 40°C (ved høyere temperaturer ødelegges viktige immunstoffer).

Melken skal være håndvarm, 37 °C, når du gir den til barnet. Drypp en dråpe på håndbaken: Temperaturen er riktig når den verken føles varm eller kald.

Amming om natten

Det er ikke dokumentert at amming gir hull i tennene, men når barnet er fylt ett år, bør amming om natten begrenses til to ganger av hensyn til tannhelsen. Denne anbefalingen fra Helsedirektoratet baserer seg på aktuell dokumentasjon og kunnskap om kariesutvikling generelt. 

Gode grunner til hvorfor nattamming bør begrenses

  • Når vi spiser eller drikker noe som inneholder sukker, vil bakteriene i munnen produsere syre. Det er denne syren som kan gi hull i tennene. Hvis spyttet får virke alene i munnen i 2-3 timer etter et måltid, vil det nøytralisere syren og forebygge at det blir hull.
  • Morsmelk inneholder også sukker som kan omdannes til syre. Om natten produseres mindre spytt, og tennene er derfor mer utsatt for å få hull i nattestid.