Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Egenandeler hos psykolog

Du kan få dekket deler av dine utgifter til behandling hos psykolog som er spesialist i klinisk psykologi. Du må vanligvis betale en egenandel.

Foto: Morten Rakke / Helfo
Du trenger henvisning fra lege, psykolog eller barnevernsleder for å få dekket utgifter. Uten henvisning kan du få dekket utgifter til opptil tre utredende samtaler.
 
For at du skal få dekket utgifter, må psykologen ha avtale om driftstilskudd med et regionalt helseforetak. For å finne ut om psykologen har driftstilskudd, kan du enten spørre psykologen direkte, eller gå inn på nettsiden til det regionale helseforetaket du tilhører.
 
Hvis du går til psykolog uten driftstilskudd, må du betale alle kostnader selv.
 
Du kan oppsøke psykolog i EU/EØS-området, legge ut for utgiftene og søke Helfo om dekning av deler av utgiftene i etterkant.

Betaling av egenandel hos psykolog

Du må betale en fast egenandel for hver behandlingstime hos psykologen. Egenandelen vil variere i forhold til hvor lenge konsultasjon varer. Hva som er godkjent egenandel fremgår av forskrift til folketrygdloven § 5-7.

Psykolog Egenandel
Ordinær egenandel (1/2 eller 1 time)345 kroner
Sesjon 1,5 time515 kroner
Sesjon 2 timer690 kroner
​Sesjon 2,5 timer ​860 kroner
Sesjon 3 timer1035 kroner
Gruppeterapi, minst 2 timer345 kroner
Gruppeterapi, minst 3 timer515 kroner
Egenandelen teller med i ditt grunnlag for frikort for egenandelstak 1.

Barn og unge slipper egenandel hos psykolog

Barn og ungdom under 18 år slipper å betale egenandel hos psykolog. 

Hvis du mener at psykologen krever for høy egenandel, bør du ta dette opp med psykologen. Du kan også ta saken opp med regionalt helseforetak.

Psykologer med avtale om driftstilskudd

​Her finner du lenker til nettsidene i hver helseregion med oversikt over psykologer som har inngått avtale om driftstilskudd med et regionalt helseforetak: