Stueplanter

Stueplanter kan virke spennende for de aller minste barna, og uhell kan lett oppstå. De fleste stueplanter er lite farlig å smake på, men det finnes også planter som kan gi forgiftninger.

Noen stueplanter er giftige
Foto: Colourbox

Giftinformasjonen opplever ofte at små barn har lekt med stueplanter, og kanskje spist noe av plantene også. Med enkle grep kan man ofte se an uhellet hjemme, uten å måtte oppsøke lege eller sykehus.

Zamioculcas

Zamioculcas, eller smaragd som den også kalles, er en plante med sterkt irriterende plantesaft. Barn som har spist på denne planten får ofte vondt i munnen og kan bli dårlig i magen. 

Etter uhell med planten er det viktig å

  • fjerne planterester
  • gi godt med drikke for å skylle bort plantesaften

Kalde melkeprodukter (yoghurt og lignende) kan prøves for å lindre ubehaget.

Orkidé

Orkidéer er planter som blir mer og mer vanlig i de norske hjem. Heldigvis er denne planten lite farlig å smake på. Ved uhell med planten kan man gi barnet litt å drikke.

Fredslilje

Fredslilje er ikke en lilje som navnet skulle tilsi, men en plante i myrkonglefamilien. Fredsliljen inneholder mildt irriterende plantesaft, og kan føre til lett ubehag i munn og mage dersom barn spiser på den.

Dieffenbachia

Dieffenbachia er en gruppe med planter som hører til i myrkonglefamilien. Noen kaller disse plantene for prikkblad, som er et beskrivende navn på plantene da de ofte har grønne blader med prikker eller marmoreringer i hvitt, lysegult eller lysegrønt.

Plantene inneholder sterkt irriterende plantesafter, og det forventes ofte ubehag fra munn og svelg om noen spiser på bladverket.

Hortensia

​Hortensia er egentlig en gruppe forskjellige planter, men som stueplante er det ofte Hydrangea hortensis som brukes. Hele slekten har plantesaft som virker irriterende i munn og mage, og barn som spiser på denne kan oppleve ubehag.

Yucca-arter

​Yuccapalme og spansk bajonett er begge yucca-planter. De fleste yucca-plantene er lite giftig, og vil ikke gi noen symptomer når barn har smakt på dem. De kan derimot ha ganske spisse blader som man kan stikke seg på.