Belladonnaurt er en sjelden plante i Norge. I følge artsdatabanken er det kun noen få sikre funn i Østfold og Telemark. Sannsynligheten for at barnet ditt har spist av denne planten er derfor liten.
Forskjellen på plantene
Kort oppsummert kan vi si at den viktigste forskjellen mellom disse to plantene er:
- Skjermleddved har rødlige dekkblader og at bærene/blomstene sitter to og to.
- Hos belladonnaurt vokser det kun ett og ett bær, med femkantet bladverk bak.
Belladonnaurt fungerer ikke som hekkeplante
- Belladonnaurt er en urteplante og har ikke typisk «pinneaktig» stammeverk med bark som man ser på busker, som for eksempel på skjermleddved.
- Belladonnaurt har mer grønne/grønnaktige, relativt myke plantestilker.
- Belladonnaurt fungerer ikke som hekkeplante da den under norske forhold ikke greier å vokse seg særlig høy. Belladonnaurt kan i sjeldne tilfeller finnes i bed. I den grad den er forvillet, har den sannsynligvis spredd seg fra gamle hager. Det er svært lite sannsynlig at belladonnaurt plantes ut i offentlige anlegg eller parker.
- Skjermleddved (Lonicera involucrata) derimot, som er en ufarlig plante, er en mye brukt prydbusk og hekkplante på offentlig sted, i borettslag og i private hager.
Belladonnaurt - typiske trekk
- Brune eller brunlilla klokkeblomster (med fire gule pollenbærere inni).
- Store bær: 1,5-2 cm i diameter (liten morellstørrelse), som er grønne først og deretter glinsende svarte.
- Bærene har en fem-fliket grønn (ev. med sjatteringer) «fot» som ser ut som en stjerne. Den brunlilla klokkeblomsten forsvinner når bæret vokser fram, og er ikke synlig sammen med bæret. Merk at siden bærene modnes i ulik takt kan det likevel være både blomster og bær på busken samtidig, slik som på bildet under.
Belladonnaurt
Belladonnaurt er en svært giftig plante. Selv små mengder kan føre til alvorlige forgiftninger. Ring 113 ved alvorlige symptomer.
Skjermleddved - typiske trekk
- Gule blomster med rødlilla dekkblad rett under den gule blomsten.
- Den gule blomsten sees ofte to i «par», noe som gjør at det gjerne blir 2 bær i par også.
- Mellomstore bær: 0,8-1,2 cm i diameter, glinsende svarte.
- Ofte høy og bred (blir inntil 2,5 m og like bred) i motsetning til belladonnaurt som vanligvis ikke blir større enn 120 cm (trolig mindre enn dette også pga. klimaet i Norge).
- Svarte glinsende bær som sitter på samme sted som de gule blomstene satt. De sterkt rødlilla dekkbladene henger fortsatt på stilken oppunder bærene. Det er dette som er karakteristisk for planten, og kan hjelpe til å skille skjermleddved fra belladonnaurt.
- Busken blomstrer både på fjorårsskudd og årsskudd, slik at det er både blomster og frukter samtidig utover ettersommeren og høsten.