Gløgg

Feil tilberedning av gløgg kan føre til en mild kobberforgiftning.

""

​Gløgg kan bli giftig dersom du tilbere​der den feil.

Foto: Colourbox.com

​Årsak til kobberforgiftningen

Gløgg er en sur drikk (lav pH-verdi). Hvis man varmer opp gløgg i kokekar som består av kobber eller kjeler med kobberbelegg på innsiden (typisk vannkjele som ikke er vasket jevnlig) så vil gløggen løse opp kobberet som så frigjøres til drikken/gløggen.

Det samme vil også skje hvis andre sure næringsmidler oppvarmes på samme måte.

Symptomer ved kobberforgiftningen

  • Kobber virker irriterende på slimhinnen i mage/tarm og kan gi kvalme, brekninger og diaré.
  • Symptomene kommer ofte raskt, allerede​ ti minutter etter inntak.
  • Selv små mengder kobber kan gi symptomer. ​

Førstehjelp ved kobberforgiftningen

  • ​Behandlingen er som ved en vanlig omgangssyke. Det viktigste er å få i seg nok væske (drikke godt). 
  • Kontakt lege hvis symptomene blir veldig kraftige eller langvarige.

Kokeutstyr som bør unngås

  • ​Kobberkjeler som består av kobber.
  • ”Vannkjeler”: Kjeler som brukes til koking av vann og som ikke rengjøres jevnlig. Disse vil etter hvert få et kobberbelegg på innsiden på grunn av forekomst av kobber i drikkevannet.
  • Vannkokere: Varmeelementene og spiralene inne i kokeren kan være laget av kobber, i tillegg til at det kan avsettes kobberbelegg.