Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Fjesing

Fjesing (Trachinus draco) lever langs norskekysten nord til Trondheimsfjorden, og er en fisk med giftige pigger. I norske farvann lever det også andre giftige fisk som for eksempel uer (Sebastes marinus) og pigghå (Squalus acanthias). Symptomer og behandlingen etter stikk av disse er den samme som for fjesing.

Fjesing har giftige pigger

​Fjesing (Trachinus draco)​ er en fisk med giftig pigger som kan føre til en intens smerte i stikksåret

Foto: Helga Ruus Lorentzen

​Fjesing er en 30-40 cm lang fisk som er grønnlig gylden med brungrønne striper. De fremste ryggfinnene som står ut i en stråle er spesielt kraftige. Det samme gjelder gjellelokksfinnene som er spisse som pigger. Det er disse fremste ryggfinnene og gjellelokkspiggene som gir de kraftige stikkene. Giftkjertlene ved gjellelokkspiggene er kraftigst. Piggene er dekket med et hudlag som ofte sitter igjen i såret etter stikk. 

Det er fort gjort å bli stukket ved håndtering av fisken eller ved å tilfeldig tråkke på den, der den ligger skjult i sanden på stranden. Giften presses ut langs piggene og inn i stikksåret.

Symptomer

Giften fører til en meget intens smerte i stikksåret og enkelte ganger til hevelser og rødhet rundt stikkstedet.

Av og til kan man få en generell uvelhetsfølelse som for eksempel kvalme, hodepine og frysninger.

Førstehjelp 

  • Giften til Fjesing inaktiveres og brytes ned av varme. Senk derfor så raskt som mulig den stukne kroppsdelen ned i varmt vann (40-45C). Sjekk temperatur med en frisk kroppsdel først (for å unngå skoldeskader). 
  • Fortsett behandlingen til smerten gir seg. 
  • Varmebehandlingen lindrer smertene raskt og etter 30-45 min i varmt vann vil vanligvis smerter og lokal reaksjon ha opphørt.
  • Fjern eventuell piggrester, og rens såret.​

Uten behandling med varmt vann kan smertene vare lenge, opptil 1 døgn. Den lokale hevelsen kan også utvikle seg og vare i flere dager.

Stivkrampevaksine etter gjeldene retningslinjer (snakk med lege/legevakt).

Kontakt lege dersom:

  • det er kraftige eller vedvarende ​symptomer
  • smertene vedvarer til tross for behandlingen
  • du får redusert allmenntilstand
  • det utvikler seg en infeksjon i stikksåret