Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Rødskrubb kan være en giftig sopp

Rødskrubb (Leccinum versipelle) er en matsopp, men er giftig om den spises rå. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du har fått symptomer etter å ha spist rødskrubb.

Rødskrubb kan være en giftig sopp om den ikke blir tilstrekkelig varmebehandlet. Her vist ved 5 eksemplarer av rødskrubb liggend

​Rødskrubb (Leccinum versipelle) vil ved utilstrekkelig varmebehandling kunne gi kraftige symptomer fra mage og tarm.

Foto: Per Marstad

Forgiftning med rødskrubb​​

Rødskrubb er trolig den soppen som​ forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge. Rødskrubb gir mage-tarm ubehag når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer fra 30 minutter til 4 timer etter inntak. Vanlig reaksjon er
  • kvalme
  • oppkast​
  • magesmerter
  • diaré
Ved store inntak kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. ​

Matportalen.no finner du mer informasjon om hvordan rødskrubb skal varmebehandles for å unngå forgiftning.​

Beskrivelse av rødskrubb​

Rødskrubb har en halvkuleformet hatt på ca. 10-30 cm med rød farge. Rødskrubb er en rørsopp og undersiden av hatten er svampeaktig.​ Stilken er kraftig, 15-20 cm høy og 2-4 cm tykk. Den er hvit med sorte skjell utenpå. 

Soppen er vanlig i skogen i hele Norge, og vokser ofte sammen med bjørk.

Rødskrubb på andre språk

  • Engelsk (GB): Orange Birch Bolete
  • Dansk (DK): Orange skælrørhat
  • Finsk (FI): Koivunpunikkitatti
  • Svensk (SE): Tegelsopp
  • Tysk (De): Heide-Rotkappe

Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper​ på 13 ulike språk, som blant annet omtaler rødskrubb​.​