Forgiftning med rødskrubb
Rødskrubb er trolig den soppen som forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge. Soppen må varmebehandles på middels til høy varme i minst 15 minutter før den kan spises.
Rødskrubb gir ubehagelige symptomer fra mage og tarm når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer vanligvis fra 30 minutter til 3 timer etter inntak.
Vanlig reaksjon er
- kvalme
- oppkast
- magesmerter
- diaré
Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved inntak av dårlig varmebehandlet rødskrubb kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen for råd.
Beskrivelse av rødskrubb
Rødskrubb har halvkuleformet rødoransje hatt, 10-30 cm i diameter. Rødskrubb er en rørsopp og undersiden av hatten er svampaktig. Stilken er hvit med sorte skjell/prikker, kraftig, 15-25 cm høy og 2-4 cm tykk. Soppkjøttet mørkner ved gjennomskjæring.
Rødskrubb er vanlig i skogen i hele Norge, og vokser ofte sammen med bjørk. Den vokser fra sommer til sen høst.
Rødskrubb på andre språk
- Engelsk (GB): Orange Birch Bolete
- Dansk (DK): Orange skælrørhat
- Finsk (FI): Koivunpunikkitatti
- Svensk (SE): Tegelsopp
- Tysk (D): Heide-Rotkappe
Soppbrosjyrer
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre med giftige sopper på 25 språk, blant annet med informasjon om rødskrubb.