Rødskrubb kan være en giftig sopp

Rødskrubb (Leccinum versipelle) er en matsopp, men er giftig om den spises rå. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du har fått symptomer etter å ha spist rødskrubb.

Rødskrubb kan være en giftig sopp om den ikke blir tilstrekkelig varmebehandlet. Her vist ved 5 eksemplarer av rødskrubb liggend

​Rødskrubb (Leccinum versipelle) vil ved utilstrekkelig varmebehandling kunne gi kraftige symptomer fra mage og tarm.

Foto: Per Marstad

Forgiftning med rødskrubb​​

Rødskrubb er trolig den soppen som​ forårsaker flest tilfeller med magesymptomer i Norge. Rødskrubb gir mage-tarm ubehag når den ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Symptomene kommer fra 30 minutter til 4 timer etter inntak. Vanlig reaksjon er
  • kvalme
  • oppkast​
  • magesmerter
  • diaré
Ved store inntak kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. ​

Matportalen.no finner du mer informasjon om hvordan rødskrubb skal varmebehandles for å unngå forgiftning.​

Beskrivelse av rødskrubb​

Rødskrubb har en halvkuleformet hatt på ca. 10-30 cm med rød farge. Rødskrubb er en rørsopp og undersiden av hatten er svampeaktig.​ Stilken er kraftig, 15-20 cm høy og 2-4 cm tykk. Den er hvit med sorte skjell utenpå. 

Soppen er vanlig i skogen i hele Norge, og vokser ofte sammen med bjørk.

Rødskrubb på andre språk

  • Engelsk (GB): Orange Birch Bolete
  • Dansk (DK): Orange skælrørhat
  • Finsk (FI): Koivunpunikkitatti
  • Svensk (SE): Tegelsopp
  • Tysk (De): Heide-Rotkappe

Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper​ på 13 ulike språk, som blant annet omtaler rødskrubb​.​