Honningsopp er en giftig sopp

Honningsopper (Armillaria spp) er en gruppe sopper som er svært vanskelig å skille fra hverandre. Honningsopp er en giftig sopp, men hvilke giftstoffer den inneholder er ukjent. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du tror du har spist honningsopp.

Honningsopper (Armillaria spp) er giftige. Her vist med et knippe honningssopper voksende i skogen.
Honningsopper (Armillaria spp) vokser ofte sammen i knipper .
Foto: Per Marstad

​Forgiftninger med honningsopp​​

Honningsopp kan gi kraftige symptomer fra mage og tarm om den spises rå eller lite varmebehandlet. Tidligere var honningsopp vurdert som spiselig, men regnes ikke lenger som matsopp. Selv etter varmebehandling vil enkelte utvikle reaksjon, trolig på grunn av allergi. 

Vanlig reaksjon er: 
  • Magesmerter
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Diaré
Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved store inntak kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved større inntak eller kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen.

Beskrivelse av honningsopp​​

Honningsopp er svært variabel i størrelse og farge. Hatten til honningsopp er honninggul, gjerne med mørkere skjell og 3-15 cm i diameter. Skivene er lyse, og sporepulveret er hvitt. Stilken er 5-15 cm høy,  0,5-1,5 cm tykk og har en ring. 

Honningsopp vokser i knipper på stubber og trær, ofte i store mengder. Vokser i all slags skog, også på bakken omkring stubber. Honningsopp finnes fra sommer til sen høst i hele Norge opp til tregrensen.

Honningsopp på andre språk

  • Engelsk (GB): Honey fungus
  • Dansk (DK): Honningsvamp
  • Svensk (SE): Honungsskivling

Soppbrosjyrer

​​Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 23 språk, som du kan laste ned gratis.