Forgiftninger med honningsopp
Honningsopp kan gi kraftige symptomer fra mage og tarm om den spises rå eller lite varmebehandlet. Tidligere var honningsopp vurdert som spiselig, men regnes ikke lenger som matsopp. Selv etter varmebehandling vil enkelte utvikle reaksjon, trolig på grunn av allergi.
Vanlig reaksjon er
- magesmerter
- kvalme
- oppkast
- diaré
Vanligvis er ingen behandling nødvendig, og symptomene kan sees an hjemme. Ved store inntak kan symptomene bli kraftige og kreve legeoppfølging. Ved større inntak eller kraftige symptomer kontakt Giftinformasjonen.
Beskrivelse av honningsopp
Honningsopp er svært variabel i størrelse og farge. Hatten til honningsopp er honninggul med mørkere skjell og 3-15 cm i diameter. Skivene er lyse, og sporepulveret er hvitt. Stilken er 5-15 cm høy, 0,5-1,5 cm tykk og har en ring.
Honningsopp vokser i knipper på stubber og trær, ofte i store mengder. Den vokser i alle typer skog, også på bakken omkring stubber. Honningsopp finnes fra sommer til sen høst i hele Norge opp til tregrensen.
Honningsopp på andre språk
- Engelsk (GB): Honey fungus
- Dansk (DK): Honningsvamp
- Svensk (SE): Honungsskivling
Soppbrosjyrer
Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre over giftige sopper på 25 språk, som du kan laste ned gratis.