Du har en nettleser som vi ikke støtter. Les om godkjente OS/nettleserversjoner

Hopp til hovedmeny Hopp til innholdet

Honningsopp er en giftig sopp

Honningsopper (Armillaria spp) er en gruppe sopper som er svært vanskelig å skille fra hverandre. Honningsopp er en giftig sopp, men hvilke giftstoffer den inneholder er fremdeles ukjent. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis du tror du har spist honningsopp.

Honningsopper (Armillaria spp) er giftige. Her vist med et knippe honningssopper voksende i skogen.
Honningsopper (Armillaria spp) vokser ofte sammen i knipper .
Foto: Per Marstad

​Forgiftninger med honningsopp​​

Honningsopp var tidligere en matsopp, men regnes nå som giftig. Vanlige symptomer er 
  • magesmerter
  • kvalme
  • oppkast
  • diaré
​Det er observert at barn som spiser selv små mengder med rå honningsopp kan få kraftige mage- og tarmreaksjoner. I tillegg kan honningsopp også gi en allergisk reaksjon hos enkelte, selv etter avkoking eller varmebehandling.

Beskrivelse av honningsopp​​

Honningsopp er svært variabel. Hatten til honningsopp er som oftest honninggul, gjerne med mørkere grynskjell og er 3-15 cm. Skivene er noe nedløpende, og sporepulveret er karakteristisk hvitt. De øverste hattene i et knippe har gjerne drysset et tykt lag hvitt sporepulver over de underste. Honningsopp har en blek ring på stilken, 5-15 cm høy og 0,5-1,5 cm tykk.. 

Honningsopp vokser i knipper på stubber, ofte i store mengder. Vokser i all slags skog, også på hogstflater, i nyplantet skog og på frukttrær. Kan tilsynelatende også vokse på bakken omkring stubber. Honningsopp er vanligst å finne fra sommer til sen høst og er vanlig i hele Norge helt opp til tregrensen.

Honningsopp på andre språk:

  • Engelsk (GB): Honey fungus
  • Dansk (DK): Honningsvamp
  • Svensk (SE): Honungsskivling