Grønn fluesopp er en svært giftig sopp

Grønn fluesopp (Amanita phalloides) er en dødelig giftig sopp som inneholder amatoksiner. Amatoksiner er giftstoff som ved en alvorlig forgiftning vil kunne gi skade på blant annet leveren. Ta kontakt med Giftinformasjonen eller lege hvis du tror du kan ha spist grønn fluesopp, selv om det er små mengder.

Giftige grønne fluesopper liggende på en fuktig skogbunn. Fem sopper vist liggende med skiver, stilk, hatt og slørrester.
Grønn fluesopp er en vakker, men svært giftig sopp. Symptomene på forgiftning kommer først mange timer etter at man har spist av soppen.
Foto: Per Marstad

​​​Forgiftning med grønn fluesopp​

Hele soppen er giftig, og selv en svært liten mengde kan gi alvorlig forgiftning. Amatoksinene er varmestabile, og blir ikke ødelagt ved varmebehandling som steking eller koking. Etter minst 6 timer kommer
  • kraftig, vandig diaré
  • magesmerter
  • oppkast​
Som hos den mer vanlige hvite fluesoppen, vil forgiftning med grønn fluesopp ofte komme i tre faser. Først kommer symptomer fra mage og tarm, før man kan få en periode hvor man føler seg litt bedre. Ved alvorlig forgiftning får man etterhvert lever- og eventuelt nyreskade.​

Beskrivelse av grønn fluesopp

Hatten til grønn fluesopp er først eggerund, senere flater den mer ut og blir 5-12 cm i diameter. Den er olivengrønn til gulgrønn på farge, ofte litt mørkere i midten på hatten. Skivene er hvite til gulhvite, og den har hvitt kjøtt.  Stilken er 8-14 cm høy, 1-2 cm tykk og hvit og ender i en knoll med slire (hvitaktig). Grønn fluesopp har hvit ring av slørrester på stilken, men ringen kan falle av. 

Grønn fluesopp er en sjelden sopp i Norge. Den vokser i kystnære områder fra Østfold til Hordaland. Soppen vokser vanligvis med eik, hassel og bøk i løvskoger og parker. Hovedsesongen for grønn fluesopp er i september, men den er funnet fra juli til oktober.

Grønn fluesopp på andre språk​​

  • Engelsk (GB): Deathcap 
  • Dansk (DK): Grøn fluesvamp
  • Finsk (FI): Kavalakärpässieni 
  • Islandsk (IS): Vomuserkur (Grænserkur)
  • Svensk (SE): Lömsk flugsvamp​

Giftinformasjonen har utarbeidet en brosjyre​ over giftige sopper​ på 13 ulike språk, som blant annet omtaler grønn fluesopp.​​